Apotheek De Jonge

Apotheek De Jonge

Westlandseweg 1-B 3144CZ Maassluis Tel:010-5912234

Welkom op onze website!

 

Apotheek de Jonge is gevestigd in Medisch Centrum De Dijk.

Ons adres is:

Westlandseweg 1-B, 3144CZ Maassluis

 

Met kerst en Oud en Nieuw zijn onze openingstijden in verband met de feestdagen gewijzigd:

Kerstavond 24 december sluit de apotheek om 16.00u
Eerste en tweede kerstdag zijn wij gesloten.
Oudjaarsdag sluit de apotheek ook om 16.00u
Nieuwjaarsdag zijn wij gesloten.

Wij wensen u fijne feestdagen!

 

U kunt op onze website 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Ook hebben wij een uitgebreide zelfzorgwijzer online met advies over het gebruik van vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen bij een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Medische Encyclopedie

Inhoud

meningokokken-B-vaccin

Meningokokken-B-vaccin bevat onderdelen van dode meningokokken-B-bacteriën. Het beschermt tegen een infectie met deze bacteriën, zoals sommige vormen van hersenvliesontsteking.

Het wordt geven als vaccinatie aan mensen bij wie deze infectie zeer ernstig kan verlopen.

Wat doet meningokokken-B-vaccin en waarbij gebruik ik het?

Infecties met bacteriën

De meningokokken B-bacteriën kunnen ziektes veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking. Deze ziekte kan voor sommige mensen zeer ernstig verlopen.

U kunt zich tegen een meningokokken-B-infectie laten inenten met een injectie.

Werking
Na injectie maakt het lichaam afweerstoffen tegen de bacterie. Als u later deze levende meningkokken-B-bacteriën tegenkomt, kan uw lichaam ze goed aanpakken.

Het is niet precies bekend hoelang dit vaccin beschermt tegen hersenvliesontsteking.

Lees meer over infecties met bacteriën . “

Hersenvliesontsteking

U gebruikt dit vaccin om hersenvliesontsteking door meningokokken B te voorkomen. Een andere naam voor hersenvliesontsteking is meningitis of nekkramp.

Verschijnselen
Verschijnselen van hersenvliesontsteking zijn koorts, spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, misselijk gevoel, in de war zijn, overgevoelig zijn voor licht en geluid, lusteloos zijn en pijnlijke gewrichten. Vaak krijgt u een stijve nek. U kunt uw kin dan niet meer op de borst leggen.

Soms kunnen kleine huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes) ontstaan. Deze paarsrode vlekjes verdwijnen niet als je erop drukt. De vlekjes ontstaan als de bacterie in het bloed terechtkomt en daar gaat groeien. Dit is een zeer ernstige situatie. Als uw huisarts denkt dat u een hersenvliesontsteking heeft, dan moet u meteen naar het ziekenhuis.

Oorzaak
Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen door sommige virussen of bacteriën. Het wordt door verschillende soorten bacteriën veroorzaakt, zoals Haemophilus influenzae B (Hib), meningokokken groep B, C en W en pneumokokken. Hersenvliesontsteking door meningokokken B komt vooral voor bij kinderen onder de 5 jaar, maar kan soms ook bij volwassenen voorkomen.

Meningokokken leven in de neus en de keel. Ze kunnen zich verspreiden van mens tot mens door bijvoorbeeld hoesten, niezen of door te zoenen. Gelukkig wordt alleen een klein deel van de besmette personen ziek.

Bij sommige mensen kan een hersenvliesontsteking zeer ernstig verlopen. Daarom worden deze mensen gevaccineerd tegen meningokokken.

Lees meer over hersenvliesontsteking . “

Vaccinaties

U kunt zich tegen een infectie met meningokokken laten inenten met een injectie. Het wordt gegeven aan mensen die extra kans op deze ziekte hebben. Bijvoorbeeld mensen die geen milt (meer) hebben, of met een slecht werkende milt.

Lees meer over vaccinaties . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

  • diarree

  • koude rillingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Pijn op de plaats van de injectie, soms met rode huid, zwelling, jeuk of harde plek onder de huid

  • Ziek, zwak of moe gevoel

  • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, koude rillingen, gewrichtspijn, spierpijn in de armen of benen, en misselijk zijn. Zelden diarree en overgeven. 

    Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan 1-2 dagen aan. Heel soms duren ze tot 2 weken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Huiduitslag

    Meestal is dit onschuldig, maar neem bij ernstige jeukende huiduitslag contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Jeuk en vetophoping op de plaats van de injectie

  • Duizeligheid en flauwvallen

    Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de vaccinatie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u de volgende vaccinatie zittend of liggend kunt krijgen.

  • Stuipen, soms met koorts. Waarschuw dan uw arts.

  • Blauw-rode verkleuring van de benen, paar uren na de injectie

    Dit gaat vanzelf over.

  • Veel zweten, blozen en draaiduizeligheid

  • Overgevoeligheid voor dit vaccin. U merkt dat aan huiduitslag galbulten of jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht en flauwvallen. Waarschuw dan meteen uw arts.

    Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik meningokokken-B-vaccin gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Het vaccin werkt minder goed door de onderstaande medicijnen. Hierdoor bent u mogelijk onvoldoende beschermt. Overleg hierover met uw arts. Uw arts zal u extra controleren. Als het nodig is, krijgt u een extra vaccinatie.

  • Medicijnen tegen kanker die het afweer onderdrukken, zoals dasatinib, imatinib en methotrexaat.
  • Bijnierschorshormonen (corticosteroïden), zoals dexamethason, betamethason, hydrocortison en prednisolon. Deze medicijnen remmen ontstekingen.
  • Afweeronderdrukkers, zoals azathioprine, ciclosporine en tacrolimus. Deze medicijnen worden bijvoorbeeld gebruikt bij reumatoïde artritis en na een orgaantransplantaties.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit vaccin veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Er is redelijk veel ervaring met gebruik van dit vaccin door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm.

Wanneer?

  • Bexsero: u krijgt 2 injecties van het vaccin. Er moet minimaal 1 maand tussen de injecties zitten.
  • Trumenba: U kunt de injecties op 2 manieren krijgen.
    Manier 1: U krijgt 2 injecties van het vaccin. De tweede injectie krijgt u 6 maanden na de eerste injectie.
    Manier 2: U krijgt 3 injecties van het vaccin. Tussen de eerste en tweede injecties moet minimaal 1 maand zitten. De derde injectie krijgt u minimaal 4 maanden na de tweede injectie.

Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan als dat mogelijk is uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk erger worden.

Terug naar overzicht