Apotheek De Jonge

Apotheek De Jonge

Westlandseweg 1-B 3144CZ Maassluis Tel:010-5912234

Welkom op onze website!

 

Apotheek de Jonge is gevestigd in Medisch Centrum De Dijk.

Ons adres is:

Westlandseweg 1-B, 3144CZ Maassluis

 

Met kerst en Oud en Nieuw zijn onze openingstijden in verband met de feestdagen gewijzigd:

Kerstavond 24 december sluit de apotheek om 16.00u
Eerste en tweede kerstdag zijn wij gesloten.
Oudjaarsdag sluit de apotheek ook om 16.00u
Nieuwjaarsdag zijn wij gesloten.

Wij wensen u fijne feestdagen!

 

U kunt op onze website 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Ook hebben wij een uitgebreide zelfzorgwijzer online met advies over het gebruik van vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen bij een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Inhoud

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Wat is amyotrofische laterale sclerose (als)?

ALS is een ziekte van de zenuwen en spieren die steeds erger wordt.

Bij deze ziekte sterven zenuwen af. Daardoor worden uw spieren steeds zwakker. Bewegen, eten, praten en ademhalen gaan steeds moeilijker. De klachten worden meestal snel erger, in een paar jaar.

ALS is een zeldzame ziekte. Van de 100.000 mensen krijgen elk jaar 3 mensen ALS in Nederland.

De ziekte komt alleen voor bij volwassenen. De klachten beginnen meestal als iemand tussen de 40 en 60 jaar is.

ALS is de afkorting van amyotrofische laterale sclerose.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Spierverslappers
Bij ALS onstaan een enkele keer juist spierkrampen. Spierverslappers maken de spier minder gevoelig voor prikkeling vanuit de hersenen. Hierdoor treden spierkrampen, met name nachtelijke beenspierkrampen, minder snel op. Voorbeelden zijn baclofen en tizanidine.

Riluzol 
Riluzol remt het ziekteproces van ALS iets af, maar geneest het niet. Hierdoor wordt er vaak zo vroeg mogelijk mee gestart. Hoe riluzol werkt bij ALS is niet precies bekend.

Terug naar overzicht